Hrášková polievka
Ingrediencie:
- Mrazený alebo čerstvý hrášok (400g)
- Voda alebo zeleninový vývar (1 liter)
- 2 mrkvy
- Soľ
- Vajce
- 2 kopcovité polievkové lyžice krupice
- Maslo (70g)
Príprava:
Najprv si umyjeme a očistíme mrkvu a následne ju nakrájame na kocky. Ak máme čerstvý hrášok, olúpeme ho. Vodu alebo zeleninový vývar nalejeme do hrnca a privedieme do varu. Akonáhle vývar začne vrieť, pridáme mrkvu
a necháme variť po dobu 10 minút. Kým sa mrkva varí, pripravíme si zmes na krupicové halušky:
V malom hrnčeku roztopíme na miernom ohni maslo. Do masla pridáme krupicu a vajce štipku soli a dobre rozmiešame, kým nevznikne lepivá
zmes. Ak je zmes riedka a nelepí sa, pridáme krupicu. Ak je zmes hustá, môžme rozriediť zopár ml vody.
Po 10 minútach varenia mrkvy môžme do polievky pridať hrášok a spolu s hráškom variť ďalších 10 minút. Hrášok varíme kratšie ako
mrkvu, aby sme zachovali jeho farbu. Keď bude hrášok uvarený, postupne lyžicou do hrnca pridávame časti haluškovej zmesi. V horúcej polievke sa krupicové halušky uvaria takmer okamžite a nie je ich potrebné dovárať, preto môžme polievku
odstaviť akonáhle dorobíme halušky. Na záver dochutíme soľou a môžme podávať.