Domáca pizza

Ingrediencie:
Cesto:
- 300g hladkej múky
- 180ml mlieka
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 kocky droždia alebo balenie sušeného droždia
- PL cukru
- soľ
Omáčka sugo:
- 2PL olivového oleja
- konzerva lúpaných paradajok
- provensálske korenie alebo korenie na pizzu
- soľ
Prísady na pizzu (voliteľné):
- mozzarella
- eidam
- niva
- šunka
- saláma
- slanina
- olivy
- šampiňóny
- kukurica
- paprika
- cibuľa
- ananás
Príprava cesta:
Do misky nalejeme 180ml mlieka a pridáme lyžicu cukru spolu s droždím. Dobre rozmiešame a necháme postáť 5 minút, aby sa droždie "zobudilo". Následne prilejeme 2PL olivového oleja a prisypeme 300g hladkej múky a štipku soli. Cesto dobre rozmiešame a odložíme na hodinu na teplé miesto aby trošku nakyslo.
Príprava paradajkovej omáčky na pizzu (sugo):
Do mixéra vložíme konzervu lúpaných paradajok (cca 400g), prilejeme 2 PL olivového oleja, čajovú lyžičku soli a 2 čajové lyžičky provensálskeho korenia alebo korenia na pizzu. Dobre rozmixujeme. Paradajková omáčka z jednej konzervy paradajok je na 2 pizze.
Príprava pizze:
Rúru predhrejeme s dostatočným predstihom na 250°C. Ak máte mramorovú dosku na pečenie pizze, nechajte ju v rúre ohriať po dobu 1 hodiny pre najlepší výsledok (lepšia alternatíva plechu na pečenie). Kým sa rúra ohrieva
vystelieme plech papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozťaháme. Menej zruční môžu použiť valček na rovnomerné rozvaľkanie cesta na plechu. Cesto potrieme pripravenou paradajkovou omáčkou (sugom) a rovnomerne rozložíme naše
vybrané prísady. Najprv na omáčku ukladáme mäsité prísady, následne zeleninu a na vrch nastrúhame syr. Syr navrchu sa v rúre rovnomerne roztopí a udrží naše prísady pohromade, preto ide na úplný vrch.
Pizzu vložíme do rozpálenej
rúry a pečieme po dobu 8-12 minút podľa množstva prísad. Stav pizze môžte skontrolovať podľa sfarbenia okrajov, farby a konzistencie strúhaného syra. Ak sú okraje hnedé a syr roztopený, pizza bude hotová.
Dobrú chuť!