Receptár študenta

Jednoduché,rýchle a chutné jedlá, ktoré zvládne pripraviť každý.

Recepty > Pražená ryža s vajcom

Pražená ryža s vajcom

Granadír

Ingrediencie:


Príprava:

Recept je určený pre využitie zbytkov ryže, ktorá nám ostala v chladničke z predošlých jedál. Môžeme však použiť aj čerstvo uvarenú ryžu, avšak je potrebné ju nechať dostatočne vychladiť aby sa na panvici trošku opiekla. Pri varení ryže sa držíme pomeru 1:2, teda na dávku ryže použijeme 2 dávky vody.

Surovú ryžu najprv v sitku opláchneme od škrobu a nečistôt a pridáme do hrnca. Do hrnca následne prilejeme 2 hrnčeky vody podľa uvedeného pomeru, prikryjeme a privedieme do varu. Po 10 minútach by mala ryža absorbovať všetku pridanú vodu a mala by byť uvarená. Takto uvarenú ryžu preložíme do misky a necháme vychladiť na izbovú teplotu, prípadne môžme uskladniť v chladničke a použiť na druhý deň.

Jarnú cibuľku si nakrájame na drobné krúžky. Na sporák položíme panvicu a necháme ju rozpáliť. Kým sa panvica ohreje, v miske rozbijeme 4 vajcia a rozmiešame. Oheň pod rozpálenou panvicou zmiernime približne na polovicu maximálneho výkonu horáka, na panvici rovnomerne rozlejeme lyžicu olivového oleja a vlejeme vajcia. Pokúsime sa urobiť praženicu, avšak vajcia nenecháme úplne vyschnúť. Tesne pred tým ako bude naša "praženica" hotová, pridáme do panvice ďalšiu lyžicu olivového oleja spolu s našou studenou ryžou a minútu opekáme počas stáleho miešania. Pridáme štipku soli. Následne na okraje panvice prilejeme 2 polievkové lyžice sójovej omáčky (a trošku chilli, ak chceme) a postupne ju na panvici vmiešavame do zmesi približne po dobu dvoch minút. Horák vypneme a do panvice môžme pridať a zamiešať našu nakrájanú jarnú cibuľku.

Jedlo môžme podávať. Pri servírovaní môžme dozdobiť sezamom. Dobrú chuť!

Tip: Do jedla sa hodí aj varený (alebo konzervovaný) hrášok alebo kukurica, ktorú môžme zamiešať spolu so studenou ryžou.

Späť hore