Špagety Carbonara
Výslovnosť:
Zdroj:notevibes.com

Ingrediencie (4 porcie):
- Balenie špagiet 400g (preferujte spaghettoni - hrubšie špagety, alternatívne rigatoni)
- Voda
- Syr s bohatou chuťou - 150g (najlepšie pecorino, môže byť aj jemnejší parmezán, vhodný je aj tradičný syr Vršatec)
- Slanina - 150g (preferujte slaninu Pancetta, ako alternatvu môžte použiť kus mastnejšej varenej slaniny)
- Soľ
- 4 vajcia
- Čierne korenie mleté
Príprava:
Pripravíme si vodu na špagety podľa návodu na obale. Kým voda zovrie, pripravíme si základ pre omáčku:
Slaninu nakrájame na drobné plátky a hodíme na panvicu a jemne opečieme. Výpek z tuku zo slaniny nám
vytvorí základ pre omáčku.
Medzičasom nám už pravdepodobne vrie voda na špagety, pridáme ich teda do vody a varíme podľa inštrukcií na obale. Kým sa špagety varia, pripravíme zvyšok omáčky:
Do misky rozbijeme vajíčka.
Pre výraznejšiu farbu môžme zo štvrtého vajíčka pridať do omáčky len žĺtko. Vajíčka rozšľaháme. Do misky nastrúhame syr a pridáme trošku čierneho korenia. Celú zmes v miske dobre rozmiešame.
Uvarené špagety precedíme a pridáme
na panvicu so slaninou a jej výpekom a premiešame, aby sa chuť slaniny a výpek dostal na všetky špagety. Horák pod panvicou vypneme, a kým sú špagety ešte horúce, vmiešame vajíčkovo-syrovú zmes. Teplo zo špagiet primerane uvarí pridanú omáčku,
čo zaručí, že nám nevznikne praženica.
Okamžite podávame. Špagety môžme pri podávaní dozdobiť strúhaným syrom a mletým čiernym korením. Dobrú chuť!